Fietsenstalling IJboulevard 2022

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
Bouwcombinatie
VolkerWessels
Fietsenstalling

De Ondergrondse fietsenstalling IJboulevaard wordt gerealiseerd om zoveel mogelijk fietsen rond Centraal Station Amsterdam van het maaiveld te halen. In het IJ komt onder het water een fietsenstalling met plek voor 4000 fietsen. Hier kun je straks de eerste 24 uur gratis parkeren.

Waterbouwkundig

IJboulevard is een waterbouwkundig project; een civiele constructie voor de fietsenstalling die op een externe locatie wordt voorgebouwd en over het water wordt getransporteerd naar de projectlocatie. Hier wordt in het water voor de fietsenstalling een vrijstaande aanvaarbescherming gerealiseerd, die de bestaande kade en de fietsenstalling beschermt tegen eventuele aanvaringen van het scheepvaartverkeer op het IJ. De fietsenstalling wordt voorzien van een verlaagd plafond en technische installaties. Door middel van deze wayfinding wordt het mogelijk om snel je fiets te kunnen parkeren en trein op tijd te kunnen halen op het station.

Duurzaam

Het plan voor IJboulevard is een integraal ontwerp: toekomstbestendig, klimaatadaptief en natuurinclusief. Met aandacht voor een zo laag mogelijk energieverbruik en gebouwd met zo weinig mogelijk materialen. Daarbij zijn de gekozen materialen duurzaam en zo veel mogelijk recyclebaar. Het ‘low tech’ installatieconcept vormt ook een integraal onderdeel van het ontwerp. Het IJ is een waardevol ecosysteem. Om de stroming van de natuur zoveel mogelijk te behouden en waar mogelijk te bevorderen zijn verschillende natuurinclusieve maatregelen opgenomen.

CI-Engineers

CI-Engineers is betrokken bij het modelleren van de afbouw en verschillende constructie vraagstukken in het uitvoeringsontwerp.
Overgang van de fietsenstalling en bestaande maaiveld en het maken van faseringstekeningen zijn werkzaamheden die gemodelleerd worden.