Korte historie van de snoekjesbrug
Over de Snoekjesgracht in Amsterdam ligt een historische verkeersbrug die de Snoekjessteeg met de overzijde verbindt. Deze brug bevindt zich halverwege de korte gracht en is omringd door een boeiende mix van architectuur. Aan de zuidwestkant staan enkele prachtige gemeentelijke en rijksmonumenten, terwijl aan de overige drie zijden relatieve nieuwbouw de skyline bepaalt.
De geschiedenis van de brug gaat eeuwen terug. Op de plattegrond van Pieter Bast uit 1599 staat hier al een ophaalbrug getekend. Deze locatie heeft zijn naam te danken aan Jan Pieters Snoeck, die in 1595 zijn huis liet bouwen aan de gracht. De brug, de gracht en de steeg werden vervolgens naar hem vernoemd. De brug is ook zichtbaar op de kaart van Balthasar Florisz. van Berckenrode uit 1625 en werd in 1737 door Gerrit de Broen al de “Snoekjes Brug” genoemd. Ook toen betrof het een ophaalbrug, net als de steeg destijds de “Snoekjes Steeg” heette.
In 1847 werd de oorspronkelijke houten brug vervangen, zoals blijkt uit een aanbesteding in januari van dat jaar. De huidige brug dateert vermoedelijk uit 1888, toen de gemeente Amsterdam opdracht gaf voor “het vernieuwen en verbreden van de vaste brug no. 289, inclusief de levering van benodigde materialen.” De stadsingenieur van de Stadstimmertuin, mogelijk Bastiaan de Greef, beheerde destijds de planning en informatievoorziening. In de jaren na 1959 onderging de brug nog een grondige renovatie, waarbij het 19e-eeuwse uiterlijk behouden bleef.
Vandaag de dag vormt de brug een fraaie verbinding in een historisch stukje Amsterdam, waar eeuwen geschiedenis en moderne architectuur samenkomen.
Het heden
De fundering van de historische Snoekjesbrug verkeert in slechte staat en vereist dringend herstel. Hoewel de rest van de brug in redelijke conditie verkeert, is een solide fundering essentieel voor de veiligheid en duurzaamheid van de brug. Daarom is een plan opgesteld om de fundatie grondig te renoveren, met als doel dat de brug na de werkzaamheden nog minimaal 30 jaar veilig gebruikt kan worden.
Tijdens de herstelwerkzaamheden zal de brug tijdelijk buiten gebruik zijn, wat invloed kan hebben op het verkeer in de omgeving. Om de historische waarde van de brug te behouden, blijft het uiterlijk ongewijzigd na de renovatie. Dit betekent dat de 19e-eeuwse uitstraling, waar de brug bekend om staat, volledig behouden blijft.
Gedurende het herstelproces zullen zowel de brug als de omliggende gebouwen nauwlettend worden gemonitord met behulp van metingen. Dit is bedoeld om eventuele bewegingen of schade tijdig te signaleren en verdere complicaties te voorkomen. Zo wordt de veiligheid van zowel de brug als de omgeving gegarandeerd, terwijl dit historische bouwwerk wordt klaargemaakt voor de toekomst.
Herstel
Het herstel van de fundering van de Snoekjesbrug wordt uitgevoerd met behulp van een innovatieve en zorgvuldige techniek. Om de stabiliteit van de brug te waarborgen, worden er gaten geboord door de landhoofden. Door deze gaten worden schroefinjectiepalen geplaatst. De koppen van deze palen worden opgenomen in een betonnen balk, die is aangebracht op een laag samendrukbaar materiaal en los staat van het bestaande landhoofd.
Om ervoor te zorgen dat de nieuw aangebrachte palen direct actief worden belast, wordt tussen de betonnen balk en het overhangende deel van het landhoofd een vijzelconstructie geplaatst. Deze constructie brengt spanning op de balk en daarmee op de palen, waardoor verdere verzakking van de brug wordt voorkomen. Nadat de spanning is aangebracht, blijft de vijzelconstructie achter, en wordt de ruimte tussen de balk en de onderzijde van het landhoofd verder opgevuld met beton. Deze tweede betonstorting wordt vervolgens verankerd aan het bestaande landhoofd, wat zorgt voor een sterke en duurzame verbinding.
De technische uitwerking van deze aanpak is vastgelegd in een schets, genaamd “Doorsnede Landhoofd,” en toont de precisie waarmee de werkzaamheden worden uitgevoerd. Het ingenieursbureau CI-Engineers is trots om verantwoordelijk te zijn voor het uitvoeringsontwerp (UO)-tekenwerk. Dit omvat niet alleen de tekeningen van de brug zelf, maar ook die van de aangrenzende vleugels, waarmee een compleet beeld wordt gegeven van de restauratiewerkzaamheden.
Met deze aanpak wordt de fundering van de Snoekjesbrug niet alleen hersteld, maar ook voorbereid op een langdurig en veilig gebruik in de toekomst, terwijl de historische waarde van het bouwwerk behouden blijft.